Både til børn og gamle

Næsten alle vil mærke, hvordan munden løber i vand, når de får at vide, at der er pandekager på menuen. Det er noget, som kan få forventningerne i vejret hos alle. Der er dog ikke en fast opskrift, for det er lidt op til den enkelte, hvad de bruger af ingredienser. Selvfølgelig er vil der være de ingredienser, som en standard pandekagedej indeholder, såsom mel, æg, salt og sukker, men så stopper alle ligheder også.

Væske

Den væske, der er med til at sikre en lind dej, kan indeholde så forskellige ting som pilsnerøl, contreau, cognac, appelsinsaft og det er kun for at nævne nogle enkelte af de væsker, som der bliver brugt. Der er også nogen, som kommer lidt smeltet smør i, og nogen tilføjer fløde eller en lille smule creme fraiche. Nu til dags findes der næsten så mange forskellige versioner, som der er familier. Måske er det også derfor, at vi alle har et særligt forhold til pandekagen. Langt de fleste danskere vil dog mene, at det er mælk og hvedemel, der er det, der gør en klassisk pandekage, og at det er sukkeret der afgør, om den skal bruges til mad eller dessert.

Nuancer

Når vi så har basen på plads, så kommer de mange andre nuancer, som vi kan finde på at tage med i vores pandekage. Alt fra appelsinskal, frisk frugt, chokoladeknapper, vanillesukker, eller vanilje i forskellige afskygninger. Det er faktisk kun fantasien, som sætter nogle grænser. Det giver sig selv, at man med lethed kan variere opskriften alt efter hvad, man skal bruge den til, er det til en hyggelig familieaften med børnene, så er det med at holde sig til de enkle smage, da det ikke altid er i børns smagsløg, at det er for stærkt eller for smagfuldt. Mange voksne derimod foretrækker gerne et skvæt af en alkohol, der giver pandekagen lidt mere smag, om det så er i selve dejen eller det er til den efterfølgende flambering.

Det er tit en spontan beslutning at lave pandekager. Ingredienserne er som regel nogle, de fleste har på lager, og da alle supermarkeder holder længe åbent, så kan resten nemt skaffes. Ellers må man ty til den mere gammeldags metode, hvor man gå ind og tigger et par æg eller noget sukker hos naboen, for har lysten først meldt sig, så skal der pandekager på bordet. At det er nemt at lave pandekager er også en af årsagerne til, at de fortsat er så populære. Dejen kan godt stå og trække lidt, men den kan sagtens laves med det samme. Det er desuden nemt at lave selv pandekagen, og derfor er det noget, som alle kan finde ud af at lave, selv børn eller andre, der ikke er så dygtige i et køkken. Denne ret skal nydes, om det så er til middag eller fest, og det er helt sikkert en klassiker i rigtig mange afskygninger, der er kommet for at blive. Det skal fejres og helst med en rigtig stor stak pandekager, for det hører sig til.