Eventyr og historier med pandekager

Hvis du kigger rundt om i litteraturen og i tegneserierne, så vil du med det samme genkalde dig mange steder, hvor pandekagerne indgår. Det er i fortællinger fra de gamle eventyr, hvor heksens hus ude i skoven har et tag, som er lavet af pandekager, der bruges til at lokke børnene Hans og Grete hen til sig med, til moderne tegneserier hvor Rasmus Klump altid vender til de pandekager, som hans bedstemor bager hver eneste gang, han går i land med hans venner.

Det er dog langt fra de eneste gange, at du ser pandekagerne dukke op i litteraturen, for i Astrid Lindgrens Pippi langstrømpe serverer hovedpersonen nemlig også pandekager for børnene som bliver hendes venner, nemlig Tommy og Annika. Mange vil også nikke genkendende til eventyret om de syv børn, en kone og en bedstefar, der sammen jagter en stakkels løbsk pandekage med det eneste formål at spise den, og pandekagen er ekstra stor, tyk og lækker, og ingen af de ivrige jægere får succes med deres formål, for den lækre pandekage havner i maven på en gris.

Selv Peter Pedal, eller Georg Nysgerrig, som mange af de yngste kender ham som, har villet prøve at kaste sig ud i det at bage pandekager. Det var fordi manden med den gule hat havde taget ham med til en fest, og vi kender jo alle den lille abe og hans narrestreger. Det er måske også med til at have gjort pandekager så populære, at der er fokus på det i så mange historier, og at der er mange andre historier, hvor det pandekager, som indgår. Det er jo en naturlig del af livet efterhånden, og selvom der er kommet mange indvendinger mod den klassiske børnebog Lille Sorte Sambo, så kan alle være enige om, at hans forkærlighed for pandekager og evner til at spise rigtig mange af dem er noget for sig selv.

Det er dog vigtigt at nævne, at pandekager hører sig ikke kun hjemme i den gamle litteratur, den findes også i den nyere, hvor pigen Esther får besøg af et næsehorn, mens hun spiser pandekager, men hendes forældre har så travlt så travlt, at de slet ikke opdager næsehornet. Selvom det ikke så meget er en eventyrbog, så findes der næppe en kogebog med respekt for sig selv, der ikke har mindst en opskrift på pandekager. Hvad enten det er en madpandekage eller den søde dessertvariation. Det er noget, der bare skal være med, selvom mange nok vil holde sig til den opskrift, de kender fra barnsben af. For den er altid den bedste, der findes.

Hvis det ikke lige er et eventyr eller en god historie om pandekager, der trækker, så an du altid lave din egen stak og så nyde dem, mens du læser en god historie eller ser en film. Pandekager er nemlig med til at skabe en rigtig god stemning og godt humør, og det opfordrer på samme måde til historier, som alle dem, der i tidens løb er blevet skrevet, hvor denne fantastiske spise har været en del af den på den ene eller anden måde.