Historien bag pandekagen

Pandekagens historie fortaber sig, og reelt er der ingen, der ved, hvor denne ret reelt stammer fra. Der er dog mange gode bud på det, men lige meget hvad, så er der mange, der er taknemmelige for det resultat, som vi kender i dag. Tidligere var der ingen komfurer, og mad blev derfor lavet over åben ild. Den slags kræver en del brænde, og derfor var mange afhængige af at lave retter, der var hurtige at tilberede. Det ses i form af flade brød, der kendes mange steder i verden den dag i dag. Brød som tortillaer fra Mexico, blinis fra Østeuropa og fladbrød fra Sverige samt knækbrød kendt i hele norden er eksempler på flade brødtyper, der har overlevet op til vores tid, og som bruges til alle former for retter.

Arkæologiske fund tyder også på, at pandekager, dog i en noget anderledes version end den, vi kender i dag, var både den tidligste og den mest almindelige form for tilberedt type af mad med mel og korn i tidlige tider. En anden historie om pandekagerne skyldes fastetiden, der var obligatorisk i hele Europa. Her var der mange typer af mad, der ikke måtte spises i hele perioden, og det betød, at de af dem, der ikke kunne holde sig, skulle bruges inden fasten begyndte. Nogle af disse ingredienser var æg, mælk og smør, og blev det blandet med hvidt mel, der heller ikke var tilladt, så havde man lige pludselig en pandekage. Det var en god og nem måde at få tømt spisekammeret på i tide, så intet gik til spilde.

Den sidste dag, hvor der blev spist pandekager hedder hvide tirsdag. Det er dagen før askeonsdag, og det er derfor den sidste dag, hvor disse typer af fødevarer kunne spises inden fasten begyndte. Denne dag fejres stadig med pandekager mange steder i den engelsktalende del af verden, og det er en af de traditioner, vi danskere er ved at importere. For hvem vil da takke nej til en mulighed for en portion pandekager?

Flere og flere traditioner udefra finder vej til Danmark, og det at holde hvide tirsdag er endnu en af dem. Nu om dage kaldes denne dag dog ikke længere hvide tirsdag, men er kendt som pandekagens dag. Det er en gammel tradition, der har overlevet i en ny indpakning, hvor det er det festlige element og ikke fasten, der er i højsædet.

Andre steder i verden kendes denne dag under andre navne som mardi gras, der er fransk og betyder fede tirsdag, der henviser til, at her blev der spist masser af fed mad inden fasten startede, og carnival, karneval på dansk, som er en betegnelse for fest og udklædning inden fasten, der fortsat kendes her i landet i form af fastelavn. Her er det ikke pandekager, der er i højsædet, men derimod kød, der også var en af de ting, der ikke blev spist i forbindelse med fasten frem til påske.

Heldigt for os, så er det pandekagen, der har bidt sig fast her oppe nordpå, og siden 2006 har danskerne holdt pandekagens dag på den gamle hvide tirsdag.