Pandekagen – mangfoldig og lækker

Jeg har rejst over en stor del af verden, og alle steder hvor jeg er kommet frem , der har de serveret pandekager, og de har alle sammen deres egen opskrift, som de mener er verdens bedste. Som dem, som de serverer i Japan, hvor der er gjort meget ud af, at de skal være så luftige som muligt. De er i højden lige så store som frikadeller, og de er meget luftige, og de serveres i østen med både smeltet smør og med enten sirup eller mørk honning.

De er langt fra det, man vil få serveret i Danmark, eller andre steder i verden, men det er stadig pandekager. Der er steder i verden, hvor pandekager er en morgenmadsret, og så er der steder som i Danmark, hvor det er noget, der ofte serveres til kaffen, eller som en dessert efter en god middag. Det er næsten som om alle lande har deres egen version. Den mest kendte er måske den, der i mange år blev serveret på franske restauranter, crepes suzette, en tynd pandekage, som oftest blev bagt inde ved det bord, som bestilte den, og som blev flamberet i cognac, virkelig en ret, som ikke kun har visuel effekt, men som også smager så englene synger.

Pandekager er nået verden rundt, og det er ikke kun den usunde, som vi ofte kender fra en hyggelig lørdag aften med familien, men også de sunde, som bliver brugt som et madbrød, og som giver noget ekstra fylde til for eksempel risretter eller bønneretter. Der er i de senere år kommet mange forskellige slags pandekager til, og der er kommet mange forskellige sundere versioner over hele verden, det er med forskellige frugter, og det er med de meget tungere meltyper, som er kommet med ind i pandekageverdenen.

Pandekager vil være en type af spise, som altid vil være her, den er let at lave, og alle har deres helt egen version, som de laver. Det er som om, der er noget hjemligt og hyggeligt over en pandekage med is og så ind under dynen og så en god film med mor og far.

Hvis du er en tur i New York , så vil du mange steder kunne få en stak pandekager til morgenmad, i det nordlige Amerika bliver de serveret med smør eller sirup og nogle steder kun sirup.

Det korte af det lange er, at pandekagen er kommet verden rundt, alle dele af verden har en pandekage, nogle er som en kage andre er som et morgenmadsprodukt, og nogle er med til at fuldende aftensmåltidet. Ja der er mange, næsten alt for mange, og at nævne dem alle vil være umuligt, men de er der, og de er alle velsmagende, mættende og delikate. Det kunne måske være en livsopgave at se, om man kan komme verden rundt på 80 pandekager, der var jo engang en mand som rejste verden rundt på 80 dage. Men på den anden side, så er der jo ingen grund til at begrænse sig selv på den måde, der findes jo mange flere versioner end 80 derude.